Els CONSELLS, govern de cada illa.

tribuna-mallorca-balears

Dissabte 4 de juliol ha estat un dia històric. El Consell de Mallorca s’ha constituït després de les eleccions del 24 de maig, i per primera vegada en la seva història té un President, Miquel Ensenyat, que formarà un govern de tres partits d’esquerres: PSOE-PSIB, MÉS per Mallorca i PODEMOS.

També es va constituir el Consell de Menorca, igualment amb Presidència Maite Salord, de MÉS per Menorca, que constituirà un govern de tres partits d’esquerres.

El nostre Estatut d’Autonomia dóna a aquests institucions competències autonòmiques que se sumen a les heredades de l’antiga Diputación Provincial, per tant d’entitat municipal. L’Ajuntament dels Ajuntaments. A Menorca, a Eivissa els seus Consells han estat, des del principi, vists com a governs illencs, el govern de les Illes Balears s’ha vist com a llunyà, cosa de Mallorca… a Formentera , el més jove, es confon amb l’Ajuntament i evidentment és el més proper.

En canvi a Mallorca s’ha vist sempre com a un afegitó.Com a competència amb el Govern autonòmic, que l’Estatut li lleva competències per fer que cada un dels Consells en tinguin més.

En aquesta legislatura que comença els reptes per les esquerres són molts i diversos. El representant de Podemos, Jesús Jurado, va reclamar aquestes competències per als Consells, començant per les de polítiques de gènere, seguint per les de promoció turística, i altres. Aquelles que la Sra Salom no va voler perquè el seu interès era invisibilitzar la institució, aprimar-la, però això sí, dur fems de l’exterior europeu per ingressar més euros.

Els nous equips tenen molta feina a fer. Saben que no serà fàcil, i l’envestiran amb il·lusió i ganes de fer-ho bé. També saben que l’oposició del PP serà dura, encara han de pair estar fora dels governs, passat l’estiu i després de les bregues internes, reviscolaran.

No oblideu que pel novembre tindrem les eleccions generals, segons els seus resultats les nostres institucions tindran els interlocutors de l’Estat a favor o en contra…

Illes-Balears-Favaritx-que-Ministeri_ARAIMA20141012_0135_1Seran uns mesos de feina, on s’hauran de veure gestos importants, no només en les fórmules de les promeses, també en les relacions amb la ciutadania, amb el diàleg amb els sectors de cada una de les àrees, amb la transparència i això no només és la publicació dels patrimonis personals, que també, sinó mostrar una altra forma de governar, oberta, explicant les dificultats, els avantatges, el com es prenen les decisions, acabar amb allò tan de les dretes de: ara són dels nostres, tinc un fill que, o un germà que, o … a veure si els me col·loques!

La crisi que és una estafa, com va recordar en Miquel Ensenyat, ha canviat moltes coses. Ens ha duit també una ciutadania més activa, que reclama més. Que vol saber més. I les persones que ara prendran decisions han d’aprendre també no només a escoltar, sinó a acceptar crítiques i sobretot, raonar i cercar solucions entre tots. Explicar allò que hi ha, sense caure en l’herència com va arribar a agotar el PP.

Sempre s’ha dit que les esquerres són molt autocrítiques i crítiques amb els seus. Molt més que les dretes. Entre altres raons perquè la gent de dretes no qüestiona els seus sempre que els faci favors, els col·loqui, els torni allò que abans han donat…Ara molta gent de dretes ha abandonat el PP per l’agressivitat cap a la llengua nostra, cap a l’educació, cap a la sanitat pública. I miraran amb lupa les institucions. Saben que no són dels seus, aprendran a reclamar amb força, a exigir. També se mereixen ser escoltats, precisament perquè les esquerres no són igual que les dretes.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*