6 anys de voltor

tribuna-mallorca-voltor

Jaume Mesquida //  

Sis anys de Casal Popular Voltor Negre fan reflexionar a qualsevol. Després de la crisi financera més dramàtica des del crack del 29 i el conseqüent moviment 15M, els espais alliberadors viuen una època d’esplendor a Palma. Un Ateneu Llibertari Estel Negre – CNT renovat, el local d’Ecoxarxa, la llibreria Transitant, l’Ateneu Llibertari CGT, el Jardí d’Epicur i el Casal Popular Voltor Negre, ofereixen espais físics on concentrar totes aquelles persones amb una voluntat de canviar-ho tot. A més, cal incloure aquells projectes que no van fructificar tot i la il·lusió generada al seu voltant aquests darrers anys; com són el Centre Social Okupat i Autogestionat Sa Foneta, l’Ateneu Popular de Palma i el Casal Popular Aurora Picornell, per posar alguns exemples.

11187525_10207672943441161_1747599435_oPerò si feim una mirada enrere, assolir aquest teixit crític d’espais no ha estat una tasca senzilla. A principis dels 2000, només existia l’Ateneu Llibertari Estel Negre – CNT, desafiant la fractura generacional dels 90’s. La primera fita s’assolí al 2003 quan va néixer el Casal Ca’n Capses al centre mateix de Palma. No va arribar a 2 anys de durada, però tot un seguit de activitats innovadores, ser la seu del CEPC, i el bressol de Maulets Palma confirmen que el projecte fallit va valdre molt la pena. Un any després del tancament, apareixia al 2005 (a títol molt personal) un dels projectes més imaginatius de la història no contada de Palma; el Casal Okupat les Vies. En aquest centre social expropiat per la seva falta d’ús, Maulets i el moviment llibertari van dinamitzar només durant 6 mesos un projecte ple d’il·lusions, ben treballat i incident amb el barri on vivia. Curiosament, el desallotjament fou per ordre municipal, just després de que ‘les Vies’ convoqués unes xerrades sobre la resistència popular a les autopistes d’Eivissa, i una posterior manifestació que aplega més de 2.000 persones.

Posteriorment, aparegueren les okupacions del Resplandor i Sa Fona, de curta existència la primera i efímera la segona. I arribam així al 2009, quan Maulets Palma apostà pel Casal Popular Voltor Negre al barri d’Es Fortí,  convertint-lo en un dels centres socials més antics de Ciutat a dia d’avui. Punt neuràlgic militant, d’assemblees, xerrades, presentacions de llibres, cinefòrums, actes musicals i poètics, festes culturals, i un aniversari obert al barri i a tots els moviments socials de Palma per concloure cada estiu.  Posant de relleu que només amb l’autonomia i el poder popular podrem transformar definitivament la nostra societat, i que el dolç moment que vivim ara respecte als espais alliberats és l’embrió d’una Palma viva i combativa.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*