VÍDEO | 31 de desembre, Diada de Mallorca

tribuna-mallorca-comissio-diada

G. B. / Dimecres 14 de desembre de 2016

Aquest dimarts, 13 de desembre, la Comissió Especial per a la Diada de Mallorca ha aprovat elevar un dictamen al plenari del Consell en què recomana canviar de data i de format la celebració. Han pres l’acord amb set vots a favor (PSIB, MÉS, Podem i el PI) i un en contra (Ciudadanos). L’acord s’ha pres per set vots a favor (PSOE, MÉS, Podem i el Pi) i un en contra (Ciutadans). El PP va decidir abandonar la Comissió per la Diada el passat setembre.

El document que han aprovat es debatrà al plenari del 23 de desembre i proposa que la Diada de Mallorca deixi de ser el 12 de setembre i, a partir de l’any que ve, s’institueixi el 31 de desembre.

Els motius que ha argumentat el president de la Comissió Lluís Apesteguia són «legals, de rellevància, històrics, socials, d’arrelament popular, de participació ciutadana i de context cultural». El president de la Comissió per a la Diada ha assegurat que «no volem un nou 12 de setembre que havia fracassat en l’arrelament popular i només era una celebració institucional».

La Diada de Mallorca de 2017 serà la primera que comptarà amb un relat cohesionador que impulsiu un projecte col·lectiu per als ciutadans i les ciutadanes de Mallorca per tal que es puguin reconèixer com a poble.  Cada any, la celebració comptarà amb una temàtica que guiarà tots els actes entorn a la Diada.

Apesteguia també ha expressat que «a partir d’ara s’hauran de cercar mecanismes de col·laboració amb l’Ajuntament de Palma perquè el Consell pugui participar a la Festa de l’Estendard». També s’ha anunciat que la Diada de Mallorca comptarà amb un gran acte institucional a la Part Forana.

Així mateix, també se cercarà una data perquè el Consell de Mallorca es doni a conèixer com a institució amb un acte de lliurament de les Medalles d’Or i de Gratitud i els premis Jaume II.  El dictamen posa sobre la taula la possibilitat que segui el 24 d’abril, per coincidir amb la data que es constituí per primera vegada la institució l’any 1979.

Un altre aspecte que s’ha aprovat al document és sol·licitar al Govern de les Illes Balears, en coordinació amb la resta dels consells insulars, la possibilitat que un dels dies festius autonòmics pugui ser fixat per les institucions de cada illa.