Una bandera occitana en la Diada de Mallorca

tribuna-mallorca-oc-mallorca

Pere Garau – Òc Mallorca / Diumenge 01 de gener de 2017

Aquest 30 de desembre, hem distingit d’entre les senyeres de la manifestació, una bandera occitana. Sota aquesta bandera s’hi agrupaven els membres del col·lectiu Òc Mallorca, una associació nascuda per a promoure i investigar els interessos occitanistes arreu de l’illa i els lligams que uneixen Mallorca i Occitània.

Òc Mallorca ha repartit uns fulletons informatius per tal de visibilitzar la seva tasca cultural. Així, doncs, a partir d’avui s’enceta per a l’entitat un llarg camí d’activitats i propostes culturals que tendran lloc durant el nou any, 2017. D’entre aquestes cal destacar-ne el projecte de traducció d’un recull de rondalles gascones de Joan Francés Bladèr, Contes de Gasconha al català, i el projecte d’elaboració d’una ruta cultural per Palma per a explicar els lligams físics, culturals i literaris entre els dos territoris, a través del fort vincle que l’escola mallorquina tengué amb Frederic Mistral i el felibritge.

Enguany hi ha hagut, doncs, una altra nació representada, la dels nostres germans els occitans, que també lluiten per a la defensa del seu territori, llengua i cultura.

L’entitat ens explica així la importància de la seva tasca, us citam el contingut dels fulletons:

Òc Mallorca és un col·lectiu de persones de l’illa amb interessos diversos que ens hem aplegat per a lluitar per l’occità i la cultura occitana a Mallorca. Així mateix, també cercam recuperar i reforçar els lligams històrics que hi ha hagut durant segles entre Occitània i Mallorca.

Però, què és l’occità? L’occità, o llengua d’òc, és una llengua romànica, germana del català, que és parlada a Occitània.

Occitània? Sí, Occitània. Occitània és el país de l’occità. Es troba repartit entre el terç sud de la República Francesa, les Valls Occitanes a la República Italiana i la Vall d’Aran, al Regne d’Espanya.

I quins lligams hi ha hagut entre Occitània i Mallorca? Des d’abans de l’Edat Mitjana fins a dia d’avui, són molts els vincles entre els dos territoris. El rei En Jaume va néixer a Montpeller, que més endavant seria una de les tres capitals de la Corona de Mallorca. Aquesta Corona tenia diversos enclavaments a territori occità. Montpeller, el Carladès, i fins i tot, la Vall d’Aran estigueren baix la sobirania del Rei de Mallorca. Però també relacions comercials ens hi lliguen. Els ports de Mallorca comerciaven més amb els de Marsella, Montpeller o Niça, tots tres occitans, que no amb ports de l’Estat. I l’emigració. Mallorquins emigrats al Llenguadoc i a la Provença, n’hi hagué molts a principis del segle passat. Els llinatges Arbona, Nigorra i Alorda venen, respectivament, de les ciutats occitanes de Narbona, Bigorra i Lorda. També Bover i Guasch o Guasp podrien ser occitans. I així, moltíssims exemples més.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*