Els Drets Humans són els pares

tribuna-mallorca-mariu-verdu

Mariu Verdú / 11 de febrer de 2017

Aquesta setmana he vist un documental que m’havien recomanat ja diverses amistats i que només saber que estava produït pel mateix equip que va realitzar el també revelador documental ‘Ciutat Morta’, no vaig dubtar a posar-m’hi. Es tracta de tot un seguit de proves i documents escrits, auditius i visuals que, de forma molt transparent, expliquen què va ocórrer el dia 6 de febrer de l’any 2014. Fa quatre dies. Es tracta del documental ‘TARAJAL: desmuntant la impunitat a la frontera sud’ (Mestromuster i Observatori DESC; 2016).

Per no allargar-me i no fer espóilers (d’una situació que abans de produir-se tothom sabia com acabaria), ho resumiria dient que una unitat completa de la Guàrdia Civil vulnera reiteradament totes les lleis, acords i convenis estatals i internacionals relacionats amb els Drets Humans. Ni més, ni menys. Un retrat de la violació dels Drets Humans a Espanya. No cal que diga quin ha estat el resultat judicial per als responsables de 15 morts en territori espanyol, també us la podeu imaginar. Militarisme encuirassat i blindat, protegit per Ministeris, Govern, Constitució i, no menys important, el rei, cap de les forces armades.

Acaba el film i la reflexió és immediata: el famós mur racista i la islamofòbia que envolta el nou President dels EUA, a l’Estat espanyol el vivim amb plena normalitat, “de tota la vida”. Per què exigim als americans allò que els espanyols i europeus no fem? Per què intentem millorar el món “de portes cap a fora”?

Els europeus ho amaguem millor, però som uns frikys militaristes a l’hora de respectar els Drets Humans. Aquesta és la imatge que tenim del nordamericans, és també la que està donant Europa al món, en aquest cas Espanya, que és la porta d’Europa amb Àfrica. Una porta anomenada tanca doble, amb els seus metres d’altura i molts quilòmetres de ‘concertines’. Comprova-ho tu mateix, llegeix el periòdic i veuràs més polèmica al voltant de la xenofòbia de Trump que pels 500 nouvinguts que han aconseguit entrat avui per Melilla, dia 17 de febrer de l’any 2017. En total n’han estat 700, però només 500 han aconseguit passar-hi completament. Això sí, no sense abans deixar alguns trossos de carn i múscul a les “concertines”, trencar-se algun os, o com ja hem vist, perdre la vida amb nocturnitat per motius que tothom sabrà i ningú mai defendrà.

De “Tarajals” n’hi ha sovint, a diari. Seguirem mirant a Trump com un dimoni infinitament més perillós que que Rajoy, més perillós que Hollande, més perillós que Merkel. Alerta! Que Trump amenaça en fer el que nosaltres fem des de fa molts anys.