Mor el Bloque Juvenil Mallorca i neix Identitas Mallorca, nou grupuscle feixista

tribuna-mallorca-identitas

Tribuna Mallorca | Dijous 23 de febrer de 2017

En els darrers mesos de 2016 va desaparèixer (o canviar de nom) tot el teixit virtual de la marca Bloque Juvenil Mallorca, eliminant així el web i els comptes que tenien a les xarxes socials. Es tracta d’una entitat lligada a l’extrema dreta de les Balears que pel 2015, a través del mitjà digital contrainfo.cat, el SEPC descrivia així:

«Malgrat el seu discurs ambigu, apolític, populista i bilingüe dirigit als joves mallorquins inconformistes, aquest col·lectiu està creat i integrat per membres formats en una línia ideològica neonazi que estan militant o han militat a altres grups feixistes de l’illa, com ara les agrupacions d’ultres que giren entorn a la grada del Mallorca o a grupuscles com La Falange»

 

bloque-juvenil-identitas-mallorcaDesprés del fracàs d’aquesta «agrupació juvenil», neix una nova marca de característiques indèntiques i discurs ambigu: Identitas Mallorca. Però aquesta vegada amb la línia política espanyolista i europeista més marcada, ja que passen a utilitzar només l’espanyol i no s’adrecen només als joves illencs, sinó que declaren haver «nascut per arribar a cada racó d’Espanya […] i preservar la identitat espanyola i europea, les quals es veuen amenaçades avui per la globalització»

El 03 de febrer d’aquest any varen realitzar la presentació, com de costum en un ambient «íntim», amb l’assistència d’una dotzena de persones (tots homes) i emmarcada en una conferència titulada ‘Identitas: Cultura – Deporte – Comunidad’. El seu primer acte va tenir lloc el passat dia 16 de febrer, una conferència d’exaltació del feixisme europeu anomenada ‘La aportación balear a la División Azul’. Aquest acte va comptar amb la presència de l’escriptor i historiador Juan Negreira, únic ponent de la conferència.

Aquest escriptor, Juan Negreira, és conegut per haver creat i dirigit la filial balear d’un conjunt d’entitats i organismes que van néixer als anys 80 i 90, i que s’escamparen creant noves editorials i punts de distribució d’ideari d’extrema dreta arreu del territori. Grups de feina, com ara el Centre d’Estudis Històrics Revisionistes (CEHRE) a Alacant, o el Centre d’Estudis Revisionistes Orientacions (CERO) a Mallorca dirigit pel propi Negreira, estan directament vinculats al Centre Espanyol d’Amics d’Europa (CEDADE), una entitat definida a la Viquipèdia amb una «innegable importància per a comprendre el panorama nazi espanyol i mundial». Actualment, una gran part de les persones que es relacionaven amb aquests grupuscles durant el segle passat militen o simpatitzen amb els moderns Moviment Social Republicà (MSR) o Hogar Social Madrid (HSM).

La creació de petites agrupacions com Identitas Mallorca és constant arreu del territori sempre encobrint el missatge amb lemes ambigus i actuant davant la passivitat de les autoritats locals, autonòmiques i estatals. Unes autoritats que es declaren en contra de la xenofòbia i el racisme, que treballen i inverteixen a favor dels drets humans però que permeten any rere any la creació d’entitats, organitzacions i partit polítics obertament xenòfobs.