8 d’abril, ETA es desarma públicament i definitiva

tribuna mallorca desarmament ETA

Tribuna Mallorca | 8 d’abril de 2017

Mig segle després del seu naixement i cinc anys després d’anunciar que abandonaven la violència, l’organització armada basca Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ha realitzat un acte multitudinari de desarmament públic i definitiu, a la ciutat de Baiona (França).

ETA ha entregat a la policia francesa, mitjançant la comissió de verificació creada per a l’ocasió, la geolocalització de 8 amagatalls de l’organització. En una compareixença pública a Baiona, el líder de la Comissió Internacional de Verificació (CIV), Ram Mannikalingam, ha confirmat la rebuda de la informació i ha explicat que el llistat dels magatzems clandestins s’ha lliurat «immediatament» a les autoritats franceses. Els amagatalls contenien unes 120 armes, munició, unes 3 tones d’explosius i material logístic divers.

Milers de persones, majoritàriament civils, han acudit a l’acte o l’han volgut presenciar de primer mà, amb una notable presència de dirigents de l’esquerra basca i catalana. Per contra, també s’ha notat l’absència del govern basc.

PP, Ciudadanos i l’AVT
Per la seva banda, el govern espanyol del Partit Popular ha descrit l’acte com una farsa que escenifica la derrota de la banda terrorista. I que l’única cosa que ells volen veure és el final i l’absoluta dissolució de la banda. Ciudadanos ho veu com «un engany, d’una banda terrorista que intenta blanquejar-se». María del Mar Blanco, germana de Miguel Àngel Blanco i presidenta de l’Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT), ha expressat que «entre aquestes armes entregades, pot haver la pistola que va matar el meu germà», remarcant que potser aquesta entrega permeta trobar i jutjar els assassins dels atemptats no resolts.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*