Erdogan guanya el referèndum turc entre acusacions i polèmica

tribuna mallorca erdogan referendum turquia

Tribuna Mallorca | 17 d’abril de 2017

Turquia torna a estar en el centre de la polèmica després d’haver celebrat un referèndum constitucional. Amb el 99 % dels vots escrutats, el 51,35 % de l’electorat ha donat la victòria al Sí, és a dir, a la proposta del president turc, Racep Tayyip Erdogan. El No ha obtés un 48,65 %, la paticipació ha estat del 84 % (dels 55 milions de turcs amb dret a vot) i l’oposició ha qüestionat la legitimitat del recompte.

En general, el resultat ha variat molt depenent de la regió del país turc. El No ha vençut a la costa mediterrània i a les grans ciutats, més progressistes i d’esquerres. Com ara Istanbul, amb un 51,21 %; Ankara, amb un 50,93 % i Esmirna, amb un 68,75 %. El Sí s’imposa fortament a les regions més rurals i d’interior de Turquia.

D’aquesta forma, els turcs avalen la proposta del president Erdogan, que pretén convertir el país en una república presidencialista i fusionar les figures del cap d’estat amb el cap del govern. A banda, Erdogan podria ser president fins el 2029.

El Partit Republicà del Poble (CHP), principal partit de l’oposició, ha anunciat que demanarà un recompte dels vots per resoldre irregularitats en la votació. En altres ocasions, dirigents del CHP ja havien denunciat irregularitat i posat en dubte la legitimitat dels recomptes.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*