Les institucions valencianes s’uneixen a la querella argentina contra el franquisme

tribuna mallorca franquisme argentina diarilaveu

Diari La Veu | 18 d’abril de 2017

L’any 2010 s’interposava una querella a l’Argentina pels crims contra la humanitat comesos pel règim franquista. Des d’aleshores, la societat civil i les institucions valencianes han donat progressives mostres de suport a la causa judicial oberta a l’altra vora de l’Atlàntic.

Segons informa el digital valencià Diari La Veu, «ara, s’inicia el camí per a sumar les universitats a la causa. El primer pas és un acte organitzat per la Plataforma de Suport a la Querella Argentina del País Valencià, que tindrà lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València el pròxim 26 d’abril».

D’aquesta forma, poc més de 20 anys després de l’aprovació de la Llei d’Amnistia xilena, contra Pinochet i amb la participació del jutge espanyol Garzón, «s’obria una escletxa en el panorama jurídic internacional que intentava posar límits a la impunitat de la Dictadura Militar. Es posava en dubte la universalitat del seu impacte i s’obrien les portes a jutjar, sota el precepte de la justícia universal, els crims contra la humanitat des d’altres indrets geogràfics».

Malgrat que el Decret Llei 2191 de 18 d’abril del 1978 assegurava l’amnistia a «totes les persones que, en qualitat d’autors, còmplices o encobridors hagueren incorregut en fets delictius durant la vigència de la situació d’estat de setge, compresa entre l’11 de setembre del 1973 i el 10 de març del 1978», es posava en dubte la universalitat del seu impacte i s’obrien les portes a jutjar, sota el precepte de la justícia universal, els crims contra la humanitat des d’altres indrets geogràfics.

Podeu llegir més sobre el tema, a l’article de Vicent Galiana, al web del Diari La Veu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*