El constitucional espanyol tomba la llei de consultes i el comissionat encarregat de la transició

tribuna mallorca tribunal constitucional referendum catalunya

Tribuna Mallorca | 11 de maig de 2017

El Tribunal Constitucional d’Espanya ha anul·lat aquest dimecres una part substancial de la llei catalana de consultes populars aprovada el 2010 arran del referèndum i el decret pel qual la Generalitat va posar en marxa la regulació del comissionat per a la Transició Nacional.

La llei de consultes que es tomba en aquesta ocasió és la de consultes populars per via de referèndum, que va ser aprovada pel tripartit i que no és la mateixa que havia de servir com a base per a la consulta del 9N. La sentència considera que amb aquesta llei la Generalitat va regular una modalitat de referèndum que no està prevista a la Constitució. També ha afegit que perquè les comunitats autònomes ho puguin regular, el Parlament espanyol hauria d’acceptar una llei orgànica que ho permetera. Per altra banda, el TC ha anul·lat també la figura del comissionat per a la Transició Nacional, el decret pel qual la Generalitat va posar en marxa la regulació del comissionat per a la Transició Nacional.

Així, l’alt tribunal ha declarat que la part substancial d’aquesta llei, tota la que es refereix al referèndum és inconstitucional i nul·la, segons consta en una resolució de la qual ha estat ponent el magistrat Cándido Conde-Pumpido.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*