Terratrèmol a UPyD: el divorci polític de Rosa Díez i Toni Cantó.

Toni Palau // El 26 de setembre de l’any 2007 naixia UPyD, un partit que tenia la voluntat de ser l’alternativa al PSOE i al PP, que volia representar la regeneració democràtica d’Espanya. Ideològicament UPyD no es declara ni de dretes ni d’esquerres, sinó com un partit patriota espanyol de tendència progressista amb una forta oposició als nacionalismes català i basc, que defensa una Espanya federal i laica. UPyD compta amb dos líders mediàtics: Rosa Díez, ex-diputada socialista, i Toni Cantó, actor. Després de set anys i diverses eleccions, que queda d’aquest partit socio-liberal?

upidEn aquests set anys, UPyD ha obtingut representació a diferents nivells. L’any 2008 obtingué un diputat a les eleccions generals i millorant els seus resultats, l’any 2011,n’obtingué cinc. A les eleccions europees també presentà una evolució similar, ja que va passar d’un europarlamentari el 2009 a quatre al 2014. També cal destacar que ha obtingut representació a diferents parlaments autonòmics: al Basc amb un diputat, al parlament asturià amb un diputat i a l’assemblea de Madrid amb vuit diputats. Tot i que en un context normal aquestes xifres pareixien bones per un partit amb una vida tan curta, no és així ja que la irrupció de partits com Podemos i Ciutadans ens mostra que el ciutadà no percep UPyD com aquell partit que pugui aportar regeneració a la democràcia. Els resultats de les eleccions andaluses demostren aquest fet. Si comparem el nombre de vots obtinguts l’any 2012 amb els obtinguts fa quatre setmanes (no han obtingut representació cap de les dues vegades que s’han presentat), veiem com UPyD entra en una tendència negativa i comença a perdre vots, mentre partits com Podemos i C’s entren amb quinze i nou escons respectivament a la cambra andalusa.

Les eleccions andaluses han representat un punt d’inflexió per UPyD provocant un terratrèmol dins el partit, que ha conduit a que Toni Cantó renunciés a la seva candidatura i al seu escó al parlament Valencià. Cantó,després de veureels resultats electorals de les eleccions andaluses, es va mostrar molt crític amb la gestió de Rosa Díez i va demanar un canvi. Un canvi que no ha arribat i que ha provocat el divorci polític de Rosa Díez i Toni Cantó. Un clar exemple d’aquest divorci és la diferent visió que tenen respecte a C’S, mentre Toni Cantó apostava per apropar-se a Ciutadans i arribar a diferents pactes (molt intel•ligentment, ja que UPyD i C’S ocupen el mateix espai electoral i tenen una ideologia molt similar), Rosa Díez només acceptava que C’S renunciés a les seves sigles i fos absorbit per UPyD per així poder mantenir els seus poders dins el partit.

Des del meu punt de vista, la renuncia de Toni Cantó és un cop molt fort per UPyD que no posa solució a la seva dinàmica negativa. UPyD és un partit nou que en set anys ha tornat igual de vell que el PSOE, el PP o IU. Possiblement el votant d’UPyD veia a Toni Cantó com un exemple de regeneració democràtica, ja que va deixar la seva professió per dedicar-se a la política. Tal vegada la seva renúncia provoqui una fuga de votants d’UPyD cap a Ciutadans, posant-li les coses més fàcils al partit d’Albert Rivera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*