Joan Alfons Marí “Després de la Catalunya independent la lluita i la reivindicació dels Països Catalans continuarà”

Joanalfons

“Després de  la Catalunya independent la lluita i la reivindicació dels Països Catalans continuarà”

Joan Alfons Marí és un activista polític des de que era un nin. Des de fa uns anys ha vehiculat part de la seva energia militant cap a la poesia. De moment ja ha editat tres poemaris: “La terra encesa” (Documenta, 2009), “Haikus de combat” (Can Sifre, 2010) i “Manual d’instruccions” (Documenta, 2013). Ara que es mou per tot Mallorca presentant el seu llibre més recent, aprofitam per entrevistar-nos amb ell.

“Manual d’instruccions” segueix l’estela de “La terra encesa” i “Haikus de combat”. Escriure poesia de combat és per a tu una altra forma de militància política?

Jo no em consider un poeta polític, sinó un poeta que escriu políticament poesia. Crec en la realitat quotidiana com a objecte poètic. Pens  que s’ha de contar i dir el que passa en el dia a dia. I per desgràcia em toca parlar de la crisi, de les agressions contra la llengua catalana, de les lluites socials i nacionals. És el que hi ha. La vida mateixa és poesia, i tot, i vull remarcar, tot, a la vida és política. Per acció o per omissió cada acte en sí mateix és un acte polític.

Has dedicat el llibre a Guillem Agulló.

Enguany fa vint anys de l’assassinat de Guillem i ha estat el meu petit homenatge. Ja fa molt de temps que tenc molt clar que si encara paga la pena lluitar és precisament, pels morts, pels nostres morts. I Guillem Agulló s’ha convertit en un símbol que encarna a tots els lluitadors.

Què demanes d’un llibre de poesia?

Que no et deixi indiferent. Un llibre de poesia ha de tenir la capacitat de colpir, commoure, sorprendre, remoure les vísceres i les consciències.

Les fronteres que delimiten la plàstica, la narrativa, la poesia, la música, la ciència i les noves tecnologies cada vegada són més difícils d’establir?

Són límits complexos. La poesia del segle XXI ha d’estar oberta a totes les influències. La poesia avui pots ser un anunci de televisió, un receptari de cuina, una fórmula científica o un fragment de pel·lícula. Convertir poemes en cançons també és molt important per popularitzar un poema o un autor. El grup de pop rock Eixut ha musicat dos poemes de La terra encesa “Tot és mentida” (Majorcan souvenir, 2012) i “Oració” (#primavera, 2013). Cal incorporar les noves tecnologies i les xarxes socials a la pràctica poètica.

El poeta sempre està a la recerca d’una veu pròpia. L’has trobada en la poesia de combat?

Com ja he dit abans no em consider un poeta polític. A part d’escriure poesia reivindicativa també escric altra poesia que encara no s’ha publicat. I no em fa por que se’m classifiqui com a poeta reivindicatiu, que ho som, i és el que s’està publicant ara, però sortiran a la llum nous poemaris que no parlaran de política.

Escriuràs algun dia poemes d’amor?

Tots els meus poemes, fins i tot els més crus i descarnats són poemes d’amor. D’amor a una gent, a un poble, a una llengua, a una terra.

Què en penses del procés sobiranista al Principat?

Crec que aquesta vegada la cosa va de debò perquè ha estat el poble qui ha agafat les rendes del procés i a empès als partits. Així i tot per mi és un sentiment agredolç perquè si per una part estic feliç de veure la possibilitat real d’una Catalunya independent, tenc molt clar que a Mallorca i a la resta de la nació que quedi sotmesa a Espanya la situació d’ofegament cultural, social i nacional es pot complicar moltíssim, ja que haurem de suportar una agressivitat  per part de l’estat espanyol i l’espanyolisme molt més intensa de la que ja patim ara ( i la d’ara ja és prou potent). I també, no veig, per ara, del Principat senyals que indiquin un augment de suport, ajut i comprensió cap a la part de la nació que quedarà sotmesa a Espanya.

Ets pessimista en el futur dels Països Catalans?

No, som realista. Ja ho he dit abans. Cal analitzar la realitat que ens envolta i adoptar les mesures per avançar en la direcció correcta. Serà un camí difícil, molt dur, però el que hem de tenir clar és que ningú no ens regalarà res i que ho volem tot. I tot vol dir una nació lliure, completa i sobirana, socialment avançada i amb una justícia plenament independent del poder polític.

És una utopia, un bell somni però…

Els Països Catalans ja existeixen a les nostres ments i als nostres cors. Després de  la Catalunya independent la lluita i la reivindicació dels Països Catalans continuarà. Això no ho podran esborrar ni els que només pensen en les quatre províncies ni l’espanyolisme amb la seva repressió i les seves lleis i sentències regressives.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*