Irlanda ha dit Sí!

Dissabte 23 de maig, nosaltres aquí reflexionant, a Irlanda han votat el referèndum per canviar la Constitució i acceptar el matrimoni de parelles del mateix sexe. Un èxit dels partidaris del sí, que ha guanyat per un 62 % . Una ampla majoria front a les actituds tancades, tradicionals.

L’alegria dels partidaris del sí ha omplert els carrers i les places de Dublin i de les principals ciutats. L’Església catòlica ha viscut la pèrdua de la seva influència en la ciutadania irlandesa. Les banderoles amb tots els colors de l’arc de Sant Martí, han onejat amb força. Una passa més cap a la vertadera igualtat superant esterotips, tabús, homofòbies.

1432199241_809628_1432199988_sumario_normalI a l’altra part del món, a El Salvador, una altra cara de la mateixa Església reconeixia el bisbe assassinat Oscar Romero com a beat. Una de les múltiples facetes d’aquesta institució, la beatificació d’una víctima de la violència absurda, una autoritat que treballava  devora els pobres i els oprimits a un petit país de Centreamèrica.

Curiós no? Les urnes guanyen igualtat, llibertat, front a l’obscurantisme d’una institució que no reconeix la sexualitat lliure, que obliga al celibat als seus capellans, que amaga la pederàstria, que combat amb força els matrimonis de persones del mateix sexe. Que no demana perdó per tants d’abusos comesos als seus internats, asils, col·legis regentats per monges i capellans.

L’església de les riqueses, de l’ostentació, dels dogmes ha estat vençuda per l’alegria, la valentia, el coratge de les persones que han volgut mostrar lliurement els seus sentiments, fer-los públics. El sí front al no, la passa endavant front al retorn al passat, a les prohibicions, les fustracions, les pors…

En el moment de la beatificació del bisbe Oscar Romero s’ha explicat la tasca que va dur a terme, enmig d’un país en guerra, una persona compromesa, coherent,  que perdé la vida en defensa dels més pobres de la seva terra.

No dues, moltes són les cares de l’Església catòlica, una institució religiosa formada per persones, tan diverses com diversa és la societat.

Dissabte 23 de maig passarà a la història d’Irlanda, una data important que durà més llibertat i més igualtat.

Enhorabona per totes les persones que han lluitat per aconseguir aquest resultat, i un record emocionat per totes aquelles que no han pogut veure l’alegria dels resultats però que foren les pioneres en aquesta lluita.

 

I enhorabona als creients seguidors del nou beat Oscar Romero, que el seu exemple els doni el coratge per continuar la lluita per la justícia, la igualtat, al seu petit país El Salvador.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*