L’Anuari dels silencis mediàtics

tribuna-mallorca-anuari

Irene Jaume // Ahir vaig rebre a ca nostra l’Anuari dels Silencis Mediàtics 2014, en el qual es fa un repàs als temes més silenciats per part dels massmedia. Aquesta iniciativa ha estat gràcies a les persones de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya. Enguany l’ha editat Pol∙len Edicions.

anuariokSi bé és cert que amb aquests anuaris pots veure com se les arreglen els mitjans per no explicar certs temes, crec que la importància de l’observatori d’avui és, precisament, difondre iniciatives com aquesta. El Grup de Periodistes Ramon Barnils és un col∙lectiu que es va consituir formalment l’any 2002 i van prendre el nom de qui consideren, com ells mateixos diuen, “la referència d’autoexigència professional i de coherència ideològica”. Així defineixen a Ramon Barnils, un dels referents periodístics més importants dels Països Catalans.

Aquest col∙lectiu persegueix tres objectius: assolir un model comunicatiu rigorós, equànime i de qualitat en el marc dels Països Catalans; també defensar una informació documentada i contrastada per promoure la reflexió i l’anàlisi; i, finalment, combatre el dirigisme, la censura i l’autocensura amb què exerceixen la majoria de mitjans.

El portal Mèdia.cat va néixer l’any 2009 i concorda molt amb els objectius que vos comentava ara del Grup Barnils. El portal centra el seu enfocament en quatre grans àmbits d’anàllisi: els discurs dels mitjans sobre la violència, els conflictes polítics i socials, etc; el discurs sobre la llengua catalana; la creació d’imaginaris polítics i marcs de referència que assumeixen els mitjans d’una manera gens casual; i la publicació d’eines i mètodes per a la pràctica periodística rigorosa.

Tenim periodistes molt compromesos i compromeses amb el periodisme d’investigació. Van començar amb els silencis mediàtics de l’any 2010, editat el 2011 i des de llavors cada any ens ofereixen un recull d’articles molt interessants per veure com els grans mitjans passen per alt molts temes, els quals en la majoria d’ocasions tenen a veure amb grans empreses, corporacions o personatges de l’alta societat, els quals normalment no són qüestionats o investigats pels grans mitjans. L’anuari compta amb el suport del Col∙legi de Periodistes de Catalunya i sis universitats de Barcelona, Lleida, Vic i València, però a més cada any duen a terme un crowdfunding per sufragar les despeses de l’edició.

Podeu consultar tots els anuaris de manera gratuïta al seu web, ja que estan editats sota una llicència Creative Commons.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*